Stylish Mid-Century Aspen Ranch House

305 Ranch

‘The remodel of this mid-century ranch house in an established Aspen neighborhood takes the opportunity to reuse sixty percent of the original roof and walls. Raising the roofline and adding clerestory windows and skylights flood the living spaces and master suite with natural light.’

The palette of cut limestone, dark stained oak millwork, and stainless steel is continued in the kitchen to unify the spaces within the open floor plan. The walnut butcher block island is appointed with cubbies for cookbook storage.
Removing walls in the kitchen, living room and dining room create a generous and flowing open floor plan. Adding an entire wall of exterior glass doors to the centralized living room.
The bump-out of the breakfast room creates a sense of privacy and shelter for the terrace. It was planned and executed in a manner that would not disturb the existing stand of mature trees on the property.
An exterior wall of cut limestone pierces through the facade of the house and continues into the entry. A granite stone floor and custom Lyptus front door add contrast to the airy space.
Coursed cut limestone on the exterior of the house continues into the interior in the form of walls and a double-sided fireplace. The fireplace works to screen the dining room from the living room creating an intimate gathering space within the open floor plan. Horizontal curved zinc panels make a sculptural chim-ney to top off the design.
A spiral stair leads from the outdoor dining room up to the roof deck. A small bump-out adds room in the master suite for a sitting room.
The guest room is appointed with a custom bed and headboard, hand selected furnishings and linens and built-in storage. In the guest bathroom Jura grey limestone, white painted millwork and chrome fixtures create a serene environment.
Dynamic lift and slide glass doors give the living room, dining room, kitchen and breakfast room a connection to the outdoors.
Slabs of local Colo-rado yule marble form the floor, tub area, countertops and shower in the master bath. New clerestory windows bathe the room in natural light. The walnut vanity, built-in millwork, and light valance above the tub add contrast.
A small bump-out off the master bedroom creates space for a sitting room and adds views and access to the back yard gardens. A well appointed dressing room is tucked behind the bed wall.
The celebrity wall in the rock & roll media room celebrates our client’s penchant for pop culture.
A mirror previously owned by Sammy Davis Jr. inspires the design of the media room.
A wall of stained oak millwork creates a club-like bar with built-in amenities. Horizontal banding echoes the shape of the clerestory window which captures a mature pine in the landscape. Two vertical columns flanking the granite counter-top are hidden storage for AV equipment and supplies for entertaining. A series of sky lights fill the room with natural light.
Slabs of onyx form the sink, floor and floating vanity in the masculine powder room.
The roof deck adds additional space for entertaining or relaxing. Views of the mountains can be enjoyed while soaking in the hot tub or when resting by the fireplace.
The new polished white concrete terrace and adjacent outdoor dining room are extensions of their interior counter parts. The linear fire pit and overhead heat lamps extend the months the outdoor rooms can be used. Skylights in the roof above provide plenty of light during the day and stargazing at night.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: